REPARATION

Reparerade komponenter blir ofta bättre än nya

Vi erbjuder renovering av viktiga passningsytor såsom lagerlägen, tätningsytor, kilspår på små och stora industrikomponenter. Detta sker genom påsvetsning eller impregnering med en unik laserteknik. Våra kunder finns bland annat inom kraft-, gruv/stål-, papper/massa- och processindustrin.

Vi lyfter 15-20 ton i våra traverser och klarar axlar upp till 15 meter i längd och två meter i diameter.

Referenser för Reparation

Laserpåsvetsning

Matarvalsar
SCA Timber

Laserpåsvetsning

Hjulspindlar
Caterpillar

Laserimpregnering

Presshärdningsverktyg
Gestamp Hardtech

Matarvalsar - SCA Timber

Valsens räfflor återuppbyggs med laserpåsvetsning

– Hösten 2007 satte vi in en matarvals med laserpåsvetsade räfflor i inmatningen i såglinje 2. Den har nu varit i drift i snart fyra år och jag skulle tro att den kommer att gå lika lång tid till, berättar David Engberg, underhållschef på SCA Timber i Munksund. De matarvalsar som levereras med nya såglinjer idag har termiskt sprutade räfflor. Dessa är helt utslitna efter två år.

Matarvalsens uppgift är att driva fram stocken längs med såglinjen. Den har ett räfflat ytskikt för att få ett bra grepp om stocken. Om inte valsen och greppet fungerar bra så slirar stocken och kör fast eller kommer fel i inmatningen till delningsklingan med allvarliga kvalitetsstörningar som följd.

Valsens ytskikt återuppbyggs med laser

Valsens räfflor byggs upp på nytt med laserpåsvetsning. Det påsvetsade materialet är ett slitstarkt verktygsstål blandat med hårda, slitstarka keramiska partiklar kallade karbider.

Om SCA Munksund

SCA Munksund levererar sågad och hyvlad furu. Årskapaciteten uppgår till 440 000 m3 sågat timmer. Att hålla produktionen så störningsfri som möjligt är naturligtvis av stor betydelse för såväl produktkvalitet som lönsamhet.

Vill du veta mer om detta case?

Krister Lundström
Försäljning
+46 (0)70-650 63 82
[email protected]

Hjulspindlar - Caterpillar

Renovering med laser ger hjulspindlar ett nytt liv!

Zeppelin CRC i Boden servar i dagsläget ca 40 stora bergstruckar med över 200 ton lastkapacitet med komponentrenoveringar.

– Att laserpåsvetsa en hjulspindel kostar ca en tredjedel av vad en ny hjulspindel kostar till en 793 eller 795 truck, säger Jens Ström som är Produktionschef på Zeppelin Sverige AB CRC Boden.

Laserstrålen är liten, exakt och ger hög precision vilket gör att man kan påsvetsa utan att påverka omkringliggande grundmaterial. Om man påläggssvetsar traditionellt blir värmepåverkan så djup att man riskerar en brottanvisning längre ned eller i själva svetsen.

Duroc Laser Coating ansvarar för renoveringsjobb med laserpåsvetsning och bearbetning åt Zeppelin CRC i Boden, främst för att återställa lagerlägen till samma mått som de hade när de var fabriksnya och därmed ge hela spindlarna ett nytt liv.

Genom både fullserviceavtal och service on call sköter Zeppelin Sverige AB underhållet på gruvtruckarna till Boliden, LKAB och Kaunis Iron. Underhållet på maskinerna sker i huvudsak i förebyggande syfte och enligt en rullande planering lyfts komponenterna ut för renovering efter ett visst antal timmar. Under tiden som komponenterna renoveras så har kundens maskin fått en utbyteskomponent, på så vis minimeras kundens stillestånd på maskinen avsevärt.

Att kunna arbeta nära med en leverantör som även finns i närheten av renoveringsanläggningen är stor fördel för oss när det gäller ledtider och planering av renoveringar avslutar Jens.

Presshärdningsverktyg - Gestamp Hardtech

Presshärdningsverktyg får ökad livslängd med laserimpregnering

– Det första verktyget som laserimpregnerades har till idag gått 380 000 slag, berättar Age Risberg på Gestamp HardTech i Luleå. Ett verktyg utan impregnering går normalt ca 20 000 slag, sedan måste det genomgå rekonditionering.

En växande trend inom industrin är varmformningsteknik, så kallad presshärdning. Metoden innebär att höghållfast stål hettas upp till över 900 grader för att sedan formas och samtidigt kylas i presshärdningsverktyg.
Komponenttillverkaren Gestamp HardTech är pionjären bakom presshärdningsteknik. Företaget levererar säkerhetsdetaljer till fordonsindustrin. 2005 inledde Duroc ett samarbete med Gestamp för laserimpregnering av slitageutsatta delar i presshärdningssverktyg.

Tunn höghållfast stål ställer nya krav på tillverkningsprocesserna

Bakgrunden till varmformningsteknik är bland annat de ökade miljökraven. Bildetaljer ska bli allt lättare och därmed energisnålare samtidigt som de ska bli hårdare och säkrare. Användningen av tunn höghållfast stål ökar, vilket ställer nya krav på tillverkningsprocesserna.

I Olofström förbereder sig Volvo Personvagnar för ett kommande teknikskifte även om inga formella beslut ännu är fattade. Metoden har blivit vanlig även inom övrig industri, där detaljer med hög hållfasthet, låg vikt och avancerade geometrier ska formas.

Vill du veta mer om detta case?

Krister Lundström
Försäljning
+46 (0)70-650 63 82
[email protected]

Vill du veta mer?

Lukas Johansson
Försäljning
+46 (0)70-593 90 51
[email protected]
Krister Lundström
Försäljning
+46 (0)70-650 63 82
[email protected]

Kontakt

Duroc Laser Coating AB
Fabriksvägen 16
972 54 LULEÅ
+46 920 43 22 20
[email protected]

ISO 9001 Certified - Duroc Laser CoatingISO 14001 Certified - Duroc Laser CoatingISO 3834-2 Certified - Duroc Laser Coating

Följ oss gärna på sociala medier

 

När ytan är allt