Presshärdningsverktyg

Presshärdningsverktyg får ökad livslängd med laserimpregnering

– Det första verktyget som laserimpregnerades har till idag gått 380 000 slag, berättar Age Risberg på Gestamp HardTech i Luleå. Ett verktyg utan impregnering går normalt ca 20 000 slag, sedan måste det genomgå rekonditionering.

En växande trend inom industrin är varmformningsteknik, så kallad presshärdning. Metoden innebär att höghållfast stål hettas upp till över 900 grader för att sedan formas och samtidigt kylas i presshärdningsverktyg.
Komponenttillverkaren Gestamp HardTech är pionjären bakom presshärdningsteknik. Företaget levererar säkerhetsdetaljer till fordonsindustrin. 2005 inledde Duroc ett samarbete med Gestamp för laserimpregnering av slitageutsatta delar i presshärdningssverktyg.

Tunn höghållfast stål ställer nya krav på tillverkningsprocesserna

Bakgrunden till varmformningsteknik är bland annat de ökade miljökraven. Bildetaljer ska bli allt lättare och därmed energisnålare samtidigt som de ska bli hårdare och säkrare. Användningen av tunn höghållfast stål ökar, vilket ställer nya krav på tillverkningsprocesserna.

I Olofström förbereder sig Volvo Personvagnar för ett kommande teknikskifte även om inga formella beslut ännu är fattade. Metoden har blivit vanlig även inom övrig industri, där detaljer med hög hållfasthet, låg vikt och avancerade geometrier ska formas.