Hjulspindlar

Hjulspindlar som renoveras med laser håller längre än nya

– Att laserpåsvetsa en hjulspindel kostar kanske en femtedel jämfört med att köpa nytt, förklarar Lars Almqvist, som tillsammans med Kalle Thyni ansvarar för underhållet av Caterpillar-truckarna i Aitikgruvan. Men framför allt håller det så bra. Man behöver inte oroa sig för kostsamma lagerhaverier. Traditionell påläggssvetsning är inget alternativ.

– Det finns ingen alternativ metod till laserpåsvetsning, förklarar Almqvist. Värmestrålen är liten och exakt och ger hög precision vilket gör att man kan påsvetsa utan att påverka omkringliggande grundmaterial. Om man påläggssvetsar traditionellt blir värmepåverkan så djup att man riskerar en brottanvisning längre ned eller i själva svetsen.

Aitikgruvan utanför Gällivare är en av Europas största koppargruvor. Här bryts årligen 17-19 miljoner ton malm och 25 miljoner ton gråberg. Duroc gör underhållsjobb med laserpåsvetsning, främst i förebyggande syfte men även mer akuta åtaganden förekommer ibland.

Genom ett fullserviceavtal sköter PonCat underhållet på gruvtruckarna till Boliden Mineral. Underhållet sker i huvudsak i förebyggande syfte. Enligt en rullande planering lyfts komponenterna ut för renovering efter ett visst antal timmar.

– Vi jobbar uteslutande i förebyggande syfte. Om en komponent skulle gå till haveri, skulle reparationskostnaden bli nästan det dubbla, förklarar Almqvist.

Laserpåsvetsning håller dubbelt så länge som orginalspindeln

Flottan av Caterpillartruckar i Aitikgruvan består av 6 st 789 och 17 st 793. 1995 laserrenoverade Duroc de första hjulspindlarna på CAT 789. Efter elva år har spindlarna ännu inte behövts repareras eller bytas ut. Att jämföra med orginalspindeln som höll i sex år. 2006 renoverade man även den nyare truckmodellen 793.