Hjulspindlar

Renovering med laser ger hjulspindlar ett nytt liv!

Zeppelin CRC i Boden servar i dagsläget ca 40 stora bergstruckar med över 200 ton lastkapacitet med komponentrenoveringar.

– Att laserpåsvetsa en hjulspindel kostar ca en tredjedel av vad en ny hjulspindel kostar till en 793 eller 795 truck, säger Jens Ström som är Produktionschef på Zeppelin Sverige AB CRC Boden.

Laserstrålen är liten, exakt och ger hög precision vilket gör att man kan påsvetsa utan att påverka omkringliggande grundmaterial. Om man påläggssvetsar traditionellt blir värmepåverkan så djup att man riskerar en brottanvisning längre ned eller i själva svetsen.

Duroc Laser Coating ansvarar för renoveringsjobb med laserpåsvetsning och bearbetning åt Zeppelin CRC i Boden, främst för att återställa lagerlägen till samma mått som de hade när de var fabriksnya och därmed ge hela spindlarna ett nytt liv.

Genom både fullserviceavtal och service on call sköter Zeppelin Sverige AB underhållet på gruvtruckarna till Boliden, LKAB och Kaunis Iron. Underhållet på maskinerna sker i huvudsak i förebyggande syfte och enligt en rullande planering lyfts komponenterna ut för renovering efter ett visst antal timmar. Under tiden som komponenterna renoveras så har kundens maskin fått en utbyteskomponent, på så vis minimeras kundens stillestånd på maskinen avsevärt.

Att kunna arbeta nära med en leverantör som även finns i närheten av renoveringsanläggningen är stor fördel för oss när det gäller ledtider och planering av renoveringar avslutar Jens.